Arrangementer

Arrangementer i Skagen Kunsthal



Sæsonens sidste omvisning: Værker af ubekendte kunstnere


Kom til omvisning og foredrag i Skagens Kunsthal. Tema er værker af ukendte kunstnere i Kunsthallens samling.


At have navn på en kunstner er et nyt fænomen. Det er noget der opstår i den tidlige renæssance og for største delen af verdenskunsten gælder det at vi ikke kender kunstnerens navn. Det gælder for eksempel for Ashanti vægtlodder der blev brugt til at veje guld i Afrikas Ashanti rige for nogle hundreder år siden. Hvor kunsthallen har en lille samling af disse mesterværker.


Og det gælder nogle af de mest markante tegninger og malerier i kunsthallen. Der er købt som ubekendte. Og det er fint, havde kunstneren været kendt, havde jeg (nok) ikke kunnet købe dem. Det det gælder for en tegneblok med (ihvertfald) en tegning fra Skagen med et par fiskere i KFUM i Skagen. I samme blok er der en række tegninger af en gammel mand, der ligner Christian Zahrtmann. KFUM tegningen er dateret 16 / 5 17. (måske) portrætterne af Zahrtmann er ikke dateret. Men Christian Zahrtmann dør den 22 Juni 1917.


En anden usigneret tegning er efter en halvnøgen gammel mand. Der ligner et portræt af Wilhelm Kyhn. Det er købt i en bunke, hvor der også var en signeret tegning af A.Dorph, og en signeret tegning af Wilhelm Kyhn. Kyhn drev en malerskole for kvinder. Det sker på et tidspunkt hvor kvinders ikke ku få undervisning på Kunstakademiet i Danmark. På sin skole var Kyhn en elsket lærer som det også udtrykker sig i det portræt Anna Ancher malede af ham da han var en gammel mand.


Blandt de kvindelige kunstnere der tilkæmpede sig mulighed for uddannelse, står Johanne Krebs centralt. Hun er medunderskriver da en gruppe kvindelige kunstnere søger om at der kan oprettes en akademiuddannelse for kvinder og da denne oprettedes blir hun inspektrice. Da jeg købte et lille maleri af Johanne Krebs blev det solgt som malet af en ubekendt Kunstner. På bagsiden stod der at det er malet af "maleren Krebs der er Charlottenborgudstiller". Og den eneste Krebs der er Charlottenborg udstiller, er Johanne Krebs.


Et portræt af en kvinde er også købt som et ubekendt billede. Og på Bagsiden står der at det er tilskrevet Christian Zahrtmann. Modellen ligner meget en ung Madam Ullebølle der var Zahrtmanns ofte brugte model.


Og så er der en kvinde i en have. Og en række landskabsbilleder som jeg ikke kender kunstneren bag. Og 3 selvportrætter fra tyverne eller trediverne , hvor et af dem sprang ud som malet af Grethe Carl Schmidt, der var en af Aksel Jørgensens første elever.


Og et meget fint modelbillede som Troels Andersen har dumpet som et maleri af Aksel Jørgensen. Han er eksperten og har set tusindvis af arbejder af Aksel Jørgensen og jeg har meget respekt for hans mening . Han havde aldrig set en signatur eller en tilsvarende malemåde i Aksel Jørgensens malerier. Men det er alligevel et godt billede. Selvom det ikke er Aksel.


Og et portræt af skuespilleren Olaf Poulsen som Rennegarn i Shakespears "En Sommernatsdrøm". Maleriet er dateret 1879. Som jeg heller ikke kender kunstneren for.

Og skatten i samlingen som jeg også har købt som et ubekendt. Det er et portræt af en kvinde Og det er malet med det elegante penselsvingeri som de Skandinaviske maler lærte i Paris i anden halvdel af attenhundredtallet. Det var derfor jeg købte det og flere år senere opdagede en af mine venner at der faktisk er en signatur på billedet. Og er det virkeligt en signatur af svenske Ernst Josephson har jeg ( uden at være bevidst om det ) købt et lille maleri af en af mine yndlings Kunstnere ?


Det blir sommerens sidste omvisning i Skagen Kunsthal nu her på torsdag den 19 august klokken 19. Det koster 75 kroner og der serveres et glas vin i pausen.






Tidligere Arrangementer


Otto Poulsen 100 år

Omvisning i Skagen Kunsthal mandag den 16 august


Otto Poulsen er en  forunderlige figur i dansk kunst. Et elementært maleri der bunder i oldtidens ornament og opfattelse af alting. 

 

Han kan male en manual for at pløje en mark. I mange år producerede han træmænd i serier. Det blev til mange, hvor han malede i forskellige farver og udtryk. Og over år mere og mere abstrakt. 

 

Vidunderlige blomster malerier, hvor der  redegøres for blomsternes form og farve i en farve-oplevelse der er helt hans egen. 

 

Og det lille maleri med sommerfugl og kakerlak som jeg købte på KE  for 75 kroner i 1978. Et billede der delte publikum i raseri og mange billedkunstnere der måbende så på dette fænomen  med en forundret  interesse. 

 

Otto levede og voksede op på landet, i en landarbejder og landbo kultur der ikke mere eksisterer  og det grove, stoflige udtryk herfra lyser ud af hans ting. Da han fik arbejde på den papirfabrik, der dengang var i Næstved fik han råd til at rejse på busrejser i Europa. På hotellerne var der morgenmadsborde og dem malede otto så billeder af. Den der overdådighed blev møjsommeligt tegnet op og beskrevet. Som kun et menneske der har prøvet at sulte, kan se og opleve det.  

 

Og da vores søn blev født fik vi en bakke han havde malet  med glas farver. Det ligner ikke noget andet i dansk kunst, dansk art brut. 

 

Skagen Kunsthal fejrer hundredårsdagen for Otto Poulsens fødsel med en omvisning i Kunsthallens samling af Ottos ting. Tegninger, raderinger, litografi, skulptur og maleri. 

 

Det er mandag den 16 august klokken 19 og kunsthallen gir et glas vin ved den lejlighed 

 

Om Otto Poulsen og udstillingen i Skagen Kunsthal i påsken 2019

Otto Poulsen | skagenkunsthal.dk



Omvisning og foredrag om Kvindelige Kunstnere


Omvisningen er i Skagen Kunsthal torsdag den 22. juli klokken 19. Der er er et glas vin i pausen og aftenens omvisning koster 75 kroner.


Skagen Kunsthal har en stor samling med kvindelige kunstnere. Der er malerier, grafik, skulpturer, konceptkunst, fotografi, plakater og keramik. Samlingen indeholder blandt andet 32 raderinger og træsnit af Vibeke Menche Nielsen. Hun blev den første kvindelige professor på Kunstakademiet.


Der er værker af Ebba Holm, Anne E. Munch, Wilhelmina Bang, Johanne Krebs og Luise Ravn Hansen, der alle var frontkæmpere, da kvinderne til kæmpede sig plads i dansk kunstliv i slutningen af attenhundredtallet.


Jane Muus er repæsenteret med træsnit, frimærker og litografi. Hun var, som kollegerne Karen Westmann og Grethe Carl Scmidt, elev af Aksel Jørgensen. 


En flot lerskulptur med et balletpar er lavetaf Ulla Poulsen Schou, der i mange år havde hus i Hulsig. Hun var en af sin tids vigtigste balletdanserinder. Og den erkendelse hun erhvervede her, lyser ud af den lerskulptur kunsthallen netop har erhvervet.


Af Karen Birgitte Lund, ses både en halvtredskroneseddel og et grafisk arbejde i en bog. Og af Trine Søndergaard et frimærke.


Af Susan Hinnum, der ligesom Ann Lisslegaard, Lise Harlev, Julie Nord og Kataya Sanders vokser ud af halvfemserne, ses værker i form af objekter og grafiske arbejder. Markant er de voldsomme spisesedler for Ekstra Blads lavet af Susan Hinnum. Hun har ligeledes lavet en serie af stramaj-broderier med avishoveder. Det er et værk der diskuterer den nye kvinderolle, der ikke nødvendigvis er sytøj og stramajbroderi, men i højere grad at orientere sig, blive oplyst og læse aviser. I den oprindelige installation fra 1990 var der avishoveder fra alle de danske landsdækkende aviser.


På facaden af Skagen Kunsthal vises værker af Nina Jørgensen, Mine Neumann og Inge Tranter.


Skagen Kunsthal er et kunstnerstyret kunstmuseum, der viser kunst af kvalitet og tager diskussioner, som ikke findes på de kunsthistoriske kunstmuseer.


Kunsthallen er et kunst projekt, der har til formål at skabe adgang.




Omvisning og foredrag om "Det andet kunst begreb"


Omvisningen er i Skagen Kunsthal torsdag den 15. juli klokken 19. Der er er et glas vin i pausen og aftenens omvisning koster 75 kroner.


Vi lever i et ide og kommunikationssamfund hvor det fysiske værk har skiftet karakter. Idag er det ikke nok at kunne tegne en ko, og det aftegner sig også i Pinakotekets samling.


Carsten Schmidt-Olsen har med udgangspunkt i Hjørring formuleret sig i mailart, video kunst, installationer, ide kunst og robotmaleri. Altid afsøgende hvad ny tænkning og ny teknologi kan bruges til, i kunstens rum.


I en del år har Carsten Schmidt Olsens værk " Venteværelset " været en del af kunsthallens udstilling. I en menneskealder var Carstens far læge i Hjørring. Da faren døde lå der 30 års blade på loftet. Og de er nu pakket ud i kunsthallen og sat op sammen med de originale stole fra lægens venteværelst. Det kan ses som et kærligt portræt af Carstens far, og et portræt af os, der har lært verden at kende, ved at læse gamle familiejournaler.


Jeg ser det som et hovedværk i Nordjysk kunst og i en omformulering af sprog og kunstbegreb i det ide og kommunikationssamfund vi alle lever i idag. En udvikling fra håndterligt værk til ide og kommunikation samfundets virkelighed. Og fra den 15 juli er Pinakoteket udvidet med en video installation af Carsten Schmidt-Olsen.


En anden video pioner er Aske Dam, der ofte bor i Skagen. Han er repræsenteret ved 2 fotografier i samlingen. Det er Aske Dam, der i 1970 bygger video værkstedet op på det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Og det er Dam der optager den video film, der dokumenterer de aktiviteter Marina Abromovic opførte på Charlottenborg i 1976. Idag kaldes Abromovic performance kunstens bedstemor og Aske Dams optagelser ses på museer over hele verden.


Af Mogens Otto Nielsen ses eksempelvis 2 syltetøjsglas med Berlin mur, og en fotokopi af en pande kage. Jytte Høj markerer sig med søm, elastikker og en manual for at skabe en skulptur med disse bestanddele. Multipli af Joseph Beuys og Addi Købcke. Og Susan Hinnum trykker Ekstra bladets spisesedler i andre farver, med et voldsomt udtryk som resultat.


På Dokumenta X, i Kassel 1997 havde Christine Hill etableret en installation i en undergang til undergrundsbanen i Kassel, udtrykt som en genbrugsbutik og den var kun åben i weekenden fordi hun på hverdage passede en lignende butik i Berlin.  Volksboutique Am Kassel hed kunstværket. I kunsthallen er der tøj og postkort fra denne installation.


Der ses frimærker og Mail art af Jes Brinch og Claus Ejner og værker på papir af Simon Starling, Lawrence Wiener, Henrik Olesen og Elke Krystufek.


Alt i en diskussion af hvordan kunstens udtryk kan ses i en verden i forandring.




Aksel Jørgensen og hans skole i Skagen Kunsthal


Skagen Kunsthal er et kunstnerstyret kunstmuseum, der viser og diskuterer fortrængninger i det kunstbillede der er.


I sommerens række af foredrag er jeg nået frem til pinakotekets samling af kunstværker fra "Aksel Jørgensens skole".


For halvtreds år siden fyldte Aksel Jørgensen og hans elever det hele. Disse kunstnere blev udstillet og sås i Det Kongelige Danske Kunstakademis professorrater og mange udfyldte centrale positioner i datidens danske kunstliv.


Den eneste der ikke kunne ses, var den uartige dreng i klassen, som hed Asger Jorn. Dengang kunne Jorn kun ses på det private museum Louisianna, men ikke på de kunsthistoriske museer.


Idag er det omvendt, Jorn er over alt, og Jorns skolekammerater og den tænkning Jorn sparkede sig ud af, er derimod fortrængt. Og både dengang og idag er det forkert.


Udvikling sker i diskussion og op imod modsætninger. Det er ikke nok at kunst ser godt ud, og at der kun er adgang til de rigtige synspunkter. De forkerte synspunkter har også en ret. Og det gør jeg alt hvad jeg kan for at lave om på.


I Pinakoteket i Skagen kunsthal ses en stor samling af Aksel Jørgensen og en række af hans elever. Jeg har lige købt en tegning af Aksel Jørgensen. Og det ser jeg som en anledning til at fortælle om dette miljø. I firserne fulgte jeg undervisning hos 4 forskellige Aksel Jørgensen elever, der da var professorer på kunstakademiet (Erling Frederiksen, Albert Mertz, Dan Sterup Hansen og Helge Bertram).


I årets ophængning ses fyldige ophængninger af Aksel Jørgensen, Dan Sterup Hansen, Helge Bertram, Erling Frederiksen, Povl Christensen og Henry Heerup.


Ydermere er der få eller enkeltværker af bl. a. Karen Westman, Jane Muus, Grethe Carl Schmidt, Marcel Rasmussen, Nikolaj Nielsen, Herman Stilling, Palle Nielsen, Vasegaard, Aagaard Andersen, Eigil Wendt, Søren Hjorth Nielsen og Richardt Mortensen.


Udtrykt i maleri, tegning, grafik, bogforsider, frimærker og på kagedåser.


Omvisningen finder sted nu på torsdag den 8. juli klokken 19. Det koster 75 kroner og der serveres en kop kaffe / et glas vin i pausen.



Skulpturer i Kunsthallen


Sommerens første omvisning fokuserer på skulpturer i Skagen Kunsthals samling.


Foredraget er her på torsdag den 1.juli klokken 19.  Det koster 75 kroner at deltage og der serveres et glas vin i pausen.


Nyt i samlingen er bl.a. skulpturer af Kai Nielsen, Jytte Thomsen, Ulla Poulsen Skov og en gibsskulptur af Mogens Bøggild.


Ulla Skov boede i mange år i Hulsig og i samlingen ses bl.a en lerskulptur der viser en "Pas de deux". Ulla Skov er en af den Danske ballets største stjerner. Hun var på Det Kongelige Theater for hundrede år siden. Og arbejde senere i livet som skuespiller. Hendes sidste rolle var da hun spillede mor til Malene Schwarts i Matador.


En anden selvlært kunstner er Anton Laier fra Hjallerup, hvor kunsthallen kan vise 12 ler og cementskulpturer og et portræt af sønnen Benni i marmor.


Af Klassisk uddannede kunstnere ses bl.a. arbejder af Valdemar Foersom Hegndal, Knud Nellemose, Erling Frederiksen og Jytte Thompson.


I kontrast kan ses en stor samling af træmænd, objekter og skulptur af folklore kunstneren Otto Poulsen fra Næstved. Eller objekter af konceptkunstnere som Jytte Høy, Joseph Beuys, Carsten Schmidt Olsen og Mogens Otto Nielsen.



Kvindelige Kunstnere i Kunsthallen


Sommerens sidste omvisning fokuserer på Kvindelige kunstnere i Skagen Kunsthals samling.


Foredraget er her på torsdag den 13. august klokken 19.  Det koster 75 kroner at deltage og der serveres et glas vin i pausen.


Skagen Kunsthal har en stor samling med kvindelige kunstnere. Her er blandt andet 32 raderinger og træsnit af Vibeke Menche Nielsen. Hun blev den første kvindelige professor på Kunstakademiet.


Der er værker af Ebba Holm, Anne E. Munch, Wilhelmina Bang, Johanne Krebs og Luise Ravn Hansen, der alle var frontkæmpere, da kvinderne til kæmpede sig plads i dansk kunstliv i slutningen af attenhundredtallet.


I årets udstilling er der en stor visning af træsnit, frimærker og litografi af Jane Muus, der ligesom Karen Westmann og Grethe Carl Scmidt var elever af Aksel Jørgensen. De ses alle i årets udstilling med Aksel Jørgensen og hans elever.

Ny i samlingen er en lerskulptur af Ulla Poulsen Schou, der i mange år havde hus i Hulsig.


Hun var en af sin tids vigtigste balletdanserinder. Og den erkendelse hun erhvervede her, lyser ud af den lerskulptur kunsthallen netop har erhvervet.


Af Karen Birgitte Lund, ses både en halvtredskroneseddel og et grafisk arbejde i en bog. Og af Trine Søndergaard et frimærke.


Af Susan Hinnum, der ligesom Ann Lisslegaard, Lise Harlev, Julie Nord og Kataya Sanders vokser ud af halvfemserne, ses syv værker i form af bbjekter og grafiske arbejder.


På facaden af Skagen Kunsthal vises værker af Nina Jørgensen, Mine Neumann og Inge Tranter.


Skagen Kunsthal er et kunstnerstyret kunstmuseum, der viser kunst af kvalitet og tager diskussioner, som ikke findes på de kunsthistoriske kunstmuseer.


Kunsthallen er et kunst projekt, der har til formål at skabe adgang.



Skuespilleren Mads Peter Neumann og Lene Neumann læser op fra ”Den lille Sorte Sambo” og andre eksempler på utilpassede børne bøger.


Skuespilleren Mads Peter Neumann og hans hustru Lene Neumann har udvalgt programmet og læser op.


Det var Lene og Mads Peter Neumann, der skabte Skagen Fiskerestaurant. Her i sommer er det halvtreds år siden.


I dette program vil Lene og Mads Peter udbygge omvisningen i børnebilledbogs-samlingen. Med digte og tekstfragtmenter fra børnebøger i kunsthallens samling.


Spørge Jørgen og Okker Gokker ligger lige for, men emnet er rigt. Aben Osvald og Abel Spendabel og meget andet.


Arrangementet begynder klokken 19 og det er nu på torsdag den 6 august.


Det koster 75 kroner at deltage i dette arrangement. Og der serveres et glas vin i pausen




Foredrag og omvisning kl. 19 på torsdag den 16. juli 2020


Torsdagens omvisning i Skagen Kunsthal tager udgangspunkt i Anton Laiers portrætter i ler af Winston Churchill, H.C Andersen, Blicher, Sibelius og portrætterne i cement af Oscar Geismer og J. F. Willumsen.


Et selvportræt er malet efter et fotografi, taget i kælderen i Hjallerup, hvor Laier børster skulpturen af Tubalkain af. Dertil kommer maleriet ”Atlantpakten”, hvor man ser præsident Eisenhover i samtale med kong Frederik den Niende.


Og portrætterne af den daværende kronprinsesse Margrethe og shahen af Persien, og portrætterne af Niels Bohr og J.F. Willumsen. Den store samling af Laiers skulpturer er stadigt i huset i Hjallerup, men sommerens ophængning i Skagen Kunsthal er den største ophængning af Laiers malerier, siden den retrospektive udstilling på Nordjyllands Kunstmuseum i 1995.


Med udgangspunkt i Laiers portrætter perspektiveres over til andre kunstnere i samlingen. Såsom kvindelige kunstnere som Johanne Krebs, Wilhelmina Bang, Grethe Carl Schmidt, Elke Krystufek, Lene Rasmussen, Jane Muus og Vibeke Mencke Nielsen.


Et andet perspektiv findes i Erling Frederiksens portræt af Ellen Hansen og Povl Christensens portræt af forfatteren Tom Kristensen. Der er selvportrætter af Aksel Jørgensen, Marcel Rasmussen, Holger J . Jensen, Malthe Engelsted og Annika Von Hausswolf.


Blandt bladtegnere findes Axel Nygaards portræt af Henrik Ibsen, Herluf Bidstrups portræt af Eva Gredahl, Christian Hoffs portræt (1917) af billedhuggeren Kai Nielsen og Roald Als portræt (2019) af Statsminister Mette Frederiksen.


Skagen Kunsthal er et kunstnerstyret kunstmuseum, der beskæftiger sig med kunst og diskussioner, som ikke ses i de gængse strukturer.


Det er klokken 19 på torsdag den 16. juli. Adressen er Værftsvej 2 i Skagen.

I pausen serveres der et glas vin eller en kop instant kaffe. Og det koster 75 kroner at deltage.




Foredrag og omvisning: Egon Mathiesen


I løbet af sommeren tilbyder Skagen Kunsthal omvisninger i samlingen. Den første finder sted kl. 19 på torsdag den 25. juni 2020.


Udganspunktet er 36 tegninger og akvareller af Egon Mathiesen, der især er kendt for sine børnebøger, hvor "Aben Osvald" er et trendsættende hovedværk i dansk litteratur.


I samlingen ses tegninger fra begyndelsen af 1930erne, hvor han bor i Paris. Der er mange tegninger af hustruen Else Fischer Hansen, der blev en af sin generations vigtigste kvindelige kunstnere.


De yngste er portrætter af Else Fischer Hansen fra 1950erne. Dertil kommer bøger med litograf og træsnit af Egon Mathiesen og eksempler på hans børnebøger.


Dette som udganspunkt for at perspektivere og sætte i sammenhæng med andre kunstnere i samlingen såsom Asger Jorn, der også arbejdede med børnebogen som medie. Asger Jorn stod også bag tidsskriftet Helhesten, hvor bl.a. Egon Mathiesen tegnede en forside.


Endelig sættes Egon Mathiesen i sammenhæng med andre danske kunstnere der arbejdede med børnebøger som medie.


Alle er velkommen, der er en entre på 75 kr. som inkluderer en kop kaffe eller et glas vin. Vi begynder kl. 19.



Foredrag om "Stor / lille - Fra frimærke til gigant plakat"


Onsdag den 10. Juli 2019 klokken 19 er der foredrag og omvisning i Skagen Kunsthal om

størrelse som et kunstnerisk virkemiddel.

Læs mere om dette spændende arrangement



Foredrag om Povl Christensen og omvisning


Onsdag den 26. Juni 2019 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthal om Povl Christensens arbejder. Povl Christensen var grafiker og er bl.a. kendt for de bøger han udførte direkte fra ( træ ) stokken i bogen. I Pinakoteket i Skagen Kunsthal er der 140 raderinger og tegninger og ca. 40 bogarbejder udstillet.


Læs mere om dette foredrag og se flere billeder af Povl Christensens værker




Dybtryk / raderinger i Skagen Kunsthals samling


Der er op imod 200 raderinger i samlingen, hvor det ældste er kobberstik af Lodes og J.M. Preislers. Det er portrætter af danske enevoldskonger. Disse kobberstik er omkring 250 år gamle og blev i sin tid spredt ud over landet. I en tid, der var billed fattig, uden Billedblad og elektroniske medier har disse tryk formidlet billedet af kongen som begreb. Der vises grafik fra Dansk Guldalder, Dansk Symbolisme, det moderne gennembrud og frem til idag.


Det er mange ting, og i onsdagens omvisning trækkes hovedlinier op og grundtræk i de enkelte teknikker lægges frem.


Det blir sommerens sidste omvisning i Skagen Kunsthals Pinakotek. Og det kommer til foregå onsdag aften den 8. august 2018, klokken 19. Det koster 100 kroner og kunsthallen serverer et glas vin.




Religion, mytologi og sækularitet i Skagen Kunsthals samling


Onsdag den 1. august  2018 klokken 19 er der en tematisk omvisning i Skagen Kunsthals samling, hvor fokus er på religion, mytologi og sækularitet.


Der vises bl.a to tegninger og tre raderinger af Joakim Skovgaard. Et træsnit der viser Christoforus og det lille Jesus barn af Walter Schwartz. Juleplatter af Henry Heerup med Hellig tre konger.  Af Jais Nielsen ses et stort stentryk der genfortolker Giottos Judas kys, fra  Arena kapellet i Padua.


Lords Prayer af Lorens Frøhlich er en bønnebog til det engelske kongehus. Den er trykt i radering  ligesom bogværket "Amor og Psyke" er. Begge værker kan ses i samlingen.


I Laier ophængningen ses et Emmaus billede. "De fire evangelister", "Christus i Getsemenas have", "Den der kaster den første sten" og Laiers store paradis vision "En vrimmel der vrimler".

Vi ser på en DSB skraldepose af Jens Jørgen Thorsen, hvor han bærer sit kors. Og heste slagtningen ved Bjørn Nørgaard, der blandt meget andet relaterer sig til den ældste beskrevne mytologi i Danmark.


Den Nordiske mytologi formuleres i billeder af Lorenz Frøhlich. Han kendes for de to tårne i Fjenneslev, Thors rejse til Utgaard og Nordens guder. I bogværket Troldtøj tolkes blandt andet begrebet Elverfolk, mosekonen, helhest og havfrue af Jerndorf, Bindesbøll og Joakim Skovgaard.


Jens Haaning ironiserer i en Arabic Joke Plakat over fordomme overfor andre menneskers religion .. og Uwe Max Jensen ses på den modsatte fløj i denne debat.


Det foregår på onsdag den 1. august klokken 19. Det koster 100 Kroner og der serveres en kop kaffe / et glasvin.

 

 



Kvindelige Kunstnere i Skagen Kunsthal


Onsdag den 25. juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.


Samlingen  af kvindelige kunstnere i Pinakoteket i Skagen Kunsthal foldes ud.


De ældste arbejder en pastel af Vilhelmina Bang og et maleri af Johanne Krebs. Sammen med Louise Ravn-Hansen ( der har en radering oppe at hænge i samlingen ) tilhører disse kunstnere  den gruppe af kvindelige pionerer, der I slutningen af 1800-tallet tilkæmpede sig rettigheder for danske kvindelige kunstnere.


Ravn-Hansen og Johanne Krebs var drivkræfter bag etableringen af en kunstskole for kvinder på Kunstakademiet i KøbenhavI. Før den tid var der ikke adgang for kvinder til få formel undervisning i kunst i Danmark. I de samme år uddannede Vilhelmina Bang sig i Paris og havde her bl.a Paul Gauguin og Bonnats som lærere.


I samlingen ses en Akvarel af Else Fischer Hansen og tryk af Jane Muus og Karen Westman, der er markante  Aksel Jørgensen elever. Der ses et partitur af Else Marie Pade, en CD med en tegnefilm af Lillibeth Cuenca Rasmussen og et grafisk tryk af Kirsten Ortved.


Der er plakat og dokumentation fra aktionen med den kvindelige Kristus på Børsen, hvor Lene Adler Petersen deltog. Der ses værk ( i avisen ) af Kirsten Dufour, der ligesom Lene Adler Petersen var en af billedkunstnerne i den moderne kvindebevægelses billedkunstneriske manifestation.   


Der vises fotografi og tryk af Ann Lislegaard, Julie Nord, Sohia Kalkau, Annika Von Hauswolf, og Elke Krystufek. En pengeseddel af Karen Birgitte Lund og et frimærke af Trine Søndergaard. 


Ide kunstværker af Katya Sanders, Lise Harlev, Yoko Ono og Christine Hill, Volksboutiue, Kassel. Desuden kunst i børnebøger af Else Beskow og Dea Trier Mørck.


Der er tegninger af Lene Rasmussen og 25 raderinger af Vibeke Mencke Nielsen, den første kvinde der blev professor ved et dansk kunstakademi. Og et maleri af Pernille Maegaard og en Irma Plastikpose af Lise Nørholm "Erna", der forøvrigt er født og opvokset i Frederikshavn.


Og udvendigt på bygningen hænger Inge Tranters store billede. 

 

Det foregår på onsdag den 25. juli klokken 19. Det koster 100 Kroner og der serveres en kop kaffe / et glas vin.




Ide og Konceptkunst


Onsdag den 18. juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.


Temaet for aftenens foredrag og omvisning er  Ide og konceptkunst. Med udgangspunkt i Bjørn Nørgaards hest og andre eksempler lægges der op til en diskussion om kunstbegrebet. Vi skal se multipli af Joseph Beuys og Ben Vautier samt dokumentation af Knud Pedersen, Svend Dalsgaard og samlinger af Susan Hinnum, Mogens Otto Nielsen og Jens Haaning. Der er tøj og postkort fra Christine Hills Volksboutique am Kassel og Carsten Schmidt-Olsens "Venteværelse". Der er sprøjtemalede kokasser ved S.M.Lyng og A.B.Schulenberg, et litografi af Lawrence Wiener og et tryk med 52 hundehoveder der ser mod højre, ved den danske kunstner Henrik Olesen.


Her ses Claus Carstensens "Selvportræt med stigma" og Annika von Hausswolfs , "Sad Memory of Pink."


Ud fra samlingen diskuteres begrebs- og ide kunst og det paradigmeskift, der skete i firsernes kunstliv, hvor interessen for håndværk og objekt træder tilbage, til fordel for et fokus på ide, indhold og diskussion.


Der serveres et glas vin / en kop kaffe. Og det koster 100 kroner.




Bladtegnere og kunstnere som arbejder i aviser


Onsdag den 11. juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.


Temaet for aftenens foredrag og omvisning er bladtegnere og kunstnere, der arbejder i avisen.


Der vises eksempler fra Honore Daumier op til Ole Tersløse og Jakob Nedergaard. Foredraget vil blive illustreret med et udvalg af de billeder der kan ses i Pinakotekets samling.


Der serveres et glas vin / en kop kaffe. Og det koster 100 kroner.





Anton Laier og omvisning i Skagen Kunsthals samling


Onsdag den 4 juli 2018 klokken 19 er der omvisning i Skagen Kunsthals samling.


Omvisningen tager sit udgangspunkt i de 40 arbejder af Anton Laier, der kan ses i sommerudstillingen.


I 1970 var Laiers grisemonument med på Louisiannas udstilling om Outsider kunst. Senere ( 1995 ) har Laiers skulpturer været udstillet på Statens Museums for Kunst på en  udstilling,  da man her fejrede 50 året for befrielsen.


I 1995 var størstededelen af Laiers værk udstillet på Nordjyllands Kunstmuseum.


Kruxifikset og Judas blev igen vist på det daværende Aarhus Kunstmuseums store tema udstilling med skandaler i dansk kunst (i 1999).


De store monumenter og hundredvis af Laiers andre skulpturer kan ses i huset i Hjallerup.


Formidligen af laiers værk blir stadigt båret af frivillige og andre billedkunstnere ... Og sådan har det været siden forfatteren Kaj Munk så Laiers skulpturer i 1938


Selvom arbejdermuseet i København sidste år overtog de 2 portrætter af Stauning ( i henholdsvis cement og ler) kan hans værk ikke ses på de kunsthistoriske museer.


Derfor giver det mening, at vise 28 malerier og 12 skulpturer af Anton Laier i Skagen kunsthal. Hvor det er et formål at skabe adgang til den slags parallelle spor, der ikke kan ses, i de gængse formidlingsstrukturer idag.


I onsdagens omvisning sættes Laiers værker i sammenhæng med andre folklorekunstnere i Pinakoteket . Såsom Rav Larsen fra Skagen, Kristian Hildebrandt fra Hjørring, Gunner Christensen, Otto Poulsen fra Næstved og Marinus Rasmussen fra Vejle.


En af de mange kunstnere der har beskæftiget sig med og skrevet om Anton Laiers kunst er Bjørn Nørgaard. Han indgår naturligt i dette foredrag fordi han skrevet om Laier i en bog om Laier. Bjørn Nørgaard er også medtaget fordi at en stump af Bjørn Nørgaards hest vil være udstillet i Kunsthallens Pinakotek sommeren over. Det er et objekt som Kunsthallen har lånt på  Dronninglund Gymnasium, der købte denne stump i 1997. Arbejderne af Anton Laier er lånt af Benni Laier der er Anton Laiers søn.


Der serveres et glas vin / kaffe i pausen.

 



Blues i Skagen Kunsthal, 12 august 2017 klokken 20-22


Fredag den 12. august får Skagen Kunsthal musikalsk besøg af en gammel skawbo, mundharpevirtuosen Poul Ewald.


Poul Ewald kommer til byen med sin musikalske kollega gennem mange år, guitaristen og sangeren Klaus Baba Jensen. Sammen spiller de en rå og autentisk delta-blues, inspireret af navne som Robert Johnson og John Lee Hooker, krydret med Klaus Babas egne kompositioner.


Om eftermiddagen spiller duoen på Bryghuset, og kl. 20.00 afholder de bluesmatiné hos billedkunstneren Gorm Spaabæk i Skagen Kunsthal.


Gorm Spaabæk og Poul Ewald var naboer og voksede op sammen i Skagen i 1960erne og 70erne. Siden skiltes deres veje: Gorm Spaabæk blev billedkunstner og Poul Ewald musiker. Sidste år mødte de hinanden for første gang i 40 år, og da Poul  så Gorms værker udbrød han  spontant: ”Vi skal da ha’  lyd på de billeder …. Gorms billeder er lige så rå og upolerede som den musik, jeg spiller, så det er oplagt, at vi laver noget sammen”.   



Lysbilledforedrag om Anton Laiers kunst, torsdag den 18 august 2017 kl 20-22



Gorm Spaabæk holder et lysbilledforedrag om Anton Laier, der omtales som den mest kendte danske kunstner, som ingen har set. Siden Laier blev fyret som præst, i slutningen af trediverne, har hans kunst været en brik i dansk billedkunstnerisk diskussion og selvopfattelse. Som det bl.a formuleres hos digterne Kaj Munk og R. Broby Johansen, og af billedkunstnere som Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Henrik Have og Finn Thybo Andersen.


I forsommeren 2013 medtog billedkunstnerne Zven Balslev og Claus Ejner et udvalg af Anton Laiers skulpturer på udstillingen "Konfrontation" der blev vist i Den Frie Udstillings bygning. På denne udstilling I København viste Gorm lysbilleder og fortalte om Laiers Kunst. Det er dette  foredrag der den 18 august klokken 20  flyttes til Skagen Kunsthal.


Lysbilledforedraget omfatter næsten 180 lysbilleder, og her vises eksempler på både Laiers Skulptur og maleri. Og dette sættes i en både tidsmæssig og kunsthistorisk sammenhæng.


Her kan bemærkes, at man i Skagen Kunsthals pinakotek,  kan se 7 af Anton Laiers originale malerier. 

Dobbeltklik her for at tilføje din egen tekst.